Dit is een van de meest gevraagde dingen, als je zegt dat je je bezighoudt met Diversiteit en Inclusie. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen die twee?

“Diversity is being invited to the party; inclusion is being asked to dance,”

Diversiteit en inclusie expert Verna Myers

Wat Ms. Myers hier aangeeft is eigenlijk het volgende; Diversiteit is als er verschil aanwezig is. Op een feestje, in de kantine of op kantoor. Diversiteit is dan een heel breed begrip. het gaat niet alleen over afkomst, huidskleur of geaardheid. Het gaat over verschil in opvattingen, verschil in karakter, ervaringen en in de manier waarop men naar de wereld kijkt.

Maar, zoals Ms. Myers ook aangeeft, ben je er nog niet. Als je een vrouw tussen de Heeren bestuurders als bestuurder zet en zij mag tijdens vergaderingen vervolgens vooral koffie halen voor de Heeren ben je misschien wel divers, maar niet inclusief. Je hebt niks aan het feit dat je een andere blik op de zaken hebt, wat je gebruikt die blik niet voor iets inhoudelijks. Inclusie is dan dus ook dat iedereen gezien wordt voor wij hij, zij of hen zijn en dat ze mogen meedoen op hetzelfde niveau.

Klopt deze quote wel?

Overigens ben ik het niet helemaal met de quote eens. Er staat dat je uitgenodigd wordt om mee te dansen. Dat is, mijns inziens, maar de helft van inclusie. Als een feestje echt inclusief is, is die vraag niet nodig maar voel je je vrij om zelf te gaan dansen of, doe eens gek; iemand anders de dansvloer op te vragen.

Verschil Diversiteit en Inclusie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *